Vrste Terapija

Blog

Šrot terapija konačno i u Šapcu

Deformiteti kičme su najčešća tegoba sa kojom se suočavaju deca školskog uzrasta, ali i odrasli ljudi.

 

Fizička neaktivnost, nepravilno sedenje, previse vremena pored računara i uz televiziju, samo je dovelo do učestale pojave deformiteta odnosno skolioze.

 

Deformiteti kičme koji se u adolescentnom uzrastu blagovremeno otkriju, uz pravilan tretman, mogu se sasvim ispraviti. Međutim, ako se deformitet kičme ne leči, može dovesti do ozbiljnih poremećaja, kao što su promene kardiovaskularnog sistema i razna bolna stanja. Neretko pacijenti moraju i na operaciju.

 

 

Najkompletnija metoda za lečenje ovakvih tegoba je Šrot (Schroth) terapija koja se koristi u više desetina svetskih zemalja, a nastala je u Nemačkoj šezdesetih godina prošlog veka, kada je i priznata od strane nemačkog zdravstvenog sistema. Trenutno postoji više od 2500 aktivnih terapeuta Šrot metode u Nemačkoj.

 

 

Milica Grgurović, fizioterapeut Fizikal centra, postala je prvi seftifikovani Schroth terapeut u Šapcu i sa njom razgovaramo o ovoj metodi lečenja.

 

 

 

Ko treba da razmišlja o Šrot terapiji?

 

-Skolioza se može primetiti rano, ali najveća progresija se dešava kod devojčica koje imaju između 11 i 14 godina i kod dečaka uzrasta između 13. i 15 godina. Od skolioze međutim pate i odrasli ljudi kod kojih takođe ova terapija može da dovede do poboljšanja zdravstvenog stanja.

 

 

 

Koji su najčešći pokazatelji da neko ima skoliozu?

 

– Kad dete stoji uspravno, na prisustvo skolioze ukazuju nejednaka visina levog i desnog ramena.
Jedna lopatica je izraženija u odnosu na drugu, karlica nije u ravni, asimetričnost struka, iskivljenost kičme u levu ili desnu stranu.

 

 

 

Kako izgleda terapija?

 

-To je kombinacija vežbi i trodimenzionalnog disanja gde pacijenta dovodimo u maksimalni strukturalni limit i učimo kako da diše u zone koje su blokirane.

 

 

 

 

 

 

Kako i gde se može obaviti pregled da bi se ustanovilo da je nekome potrebna terapija?

 

-Pregled obavlja lekar specijalista fizikalne medicine. Ako on ustanovi da pacijent ima skoliozu pregleda ga ortoped koji radi RTG snimak kičmenog stuba u celosti. Zatim pacijent dolazi kod Šrot terapeuta koji pomoću snimka meri Cobove uglove, rotaciju pršljena, Riserov znak i daje procenu progresije skolioze.

 

 

Koji su glavni ciljevi lečenja skolioze?

 

-Najvažnija je prevencija i zaustavljanje progresije. Jedan od ciljeva je da se izbegne operacija. Šrot terapija povećava mobilnost trupa (grudnog koša) i respiratorne funkcije. Posle terapije primetno je kozmetičko poboljšanje, trodimenzinalna korekcija u sve tri ravni, posturalna kontrola.

14