Vrste Terapija

Blog

Da li masaža sme da boli?

Ako dugo sedite ispred kompjutera, stalno ste u istom položaju i osećate bol u mišićima, masaža je prvo na šta pomislite da bi vam prijalo da se opustite, ali da li uvek na tretmanima uživate?

 

Pre svega trebalo bi da znate da fizioterapeut treba da odredi koja vrsta masaže vam je potrebna, a ne da sami birate tip tretmana. Da li će masaža biti relaks, terapeutska ili neka treća zavisi od stanja vaših mišića, odnosno od količine nakupljenih mlečnih kiselina koje zovemo „čvorići“.

 

Do bola u mišićima dolazi zbog čvorića koji su ustvari štetni produkti organizma, a nestaje kada se čvorići prokrve i razgrade. Zato mnogi misle da bolna masaža znači uspešna masaža i da bolni pokreti brže i bolje razgrađuju čvoriće.

 

Pitali smo stručnjake iz našeg centra da li je to zaista tako.

 

 

 

Mali i povremeni bolovi su uobičajeni deo tretmana, a svaki dobar terapeut zna da prilagodi pritisak pacijentu, ali oštri bolovi mogu napraviti ozbiljne probleme, bilo da ste masiranje poverili nekome kod kuće ili u salonu, objašnjava fizioterapeut Milan Lacković.

-Nestručna masaža može dovesti do kontraefekata, cepanja mekog tkiva ili grčenja mišića koji je bolan, mišića oko njega ali i celog tela. To može da dovede do pogoršanja celokupnog stanja. Ne smete da trpite nepodnošljiv i oštar bol tokom masaže. U takvim situacijama obavezno recite vašem terapeutu da prekine tretman, savetuje fizioterapeut Lacković.

 

Masaže dakle treba da prijaju vama i vašim mišićima, da učine da se opustite i uživate u njima, a ako osetite nepodnošljiv bol to recite vašem terapeutu koji će pritisak prilagoditi vašem senzibilitetu ili promeniti metod rada.

 

Odaberite u našem programu kako da na 30 minuta zaboravite sve okolnosti zbog kojih ste pod stresom:

 

 

relax masaža, antistres masaža, terapijska masaža, sportska masaža

4